U bevindt zich op de pagina:

product
  • 100% natuurlijk
  • 30 dagen kuur
  • Snel in huis
  • Veilig betalen
  • Hoge stapelkorting
  • Voor 16:00 besteld is morgen in huis
  • Goedkoper en veiliger dan cosmetische producten
bestel

Het ontstaan en behandelen van littekens

De huid bestaat uit verschillende lagen. Wanneer er alleen een beschadiging in de opperhuid ontstaat zal er geen litteken overblijven. De opperhuid vernieuwt zich iedere maand waardoor oude huidcellen vervangen worden door nieuwe. Bij een diepere beschadiging tot aan de lederhuid zal de huid zich herstellen maar blijft er een litteken zichtbaar. Dit littekenweefsel bestaat uit bindweefsel (collageen).

Hoe ontstaan littekens?
Een wond geneest in drie fasen. In de ontstekingsfase reinigt het lichaam de wond. De wond geneest en er wordt littekenweefsel en collageenweefsel aangemaakt. Daarna gaan bloedvaten, collageenvezels, lymfevaatjes en zenuwen zich herstellen. Dit wordt de regeneratiefase genoemd. Uiteindelijk breekt de rijpingsfase aan. Hierin komt de aanmaak en afbraak van collageenvezels in evenwicht. Het litteken wordt minder rood en voelt soepeler en gladder aan. Wanneer er een verstoring in dit proces ontstaat blijft er een litteken over. Dit kan komen door een infectie in de wond, een slechte conditie of een verminderde doorbloeding van de huid. Ook genezen wonden op sommige plaatsen van het lichaam anders of moeilijker.

Soorten littekens
Er zijn verschillende soorten littekens. Welk type litteken ontstaat is afhankelijk van het type verwonding of huidaandoening. Bij een chirurgische ingreep waarbij de huid wordt gehecht zal een heel ander soort litteken achterblijven dan bij een wond die vanzelf dicht groeit. Ook de plaats op de huid is bepalend. Van de huid op de borst is bijvoorbeeld bekend dat hier dikke (hypertrofische) littekens ontstaan terwijl de huid in het gezicht veel mooier geneest. Sommige mensen, zoals afrikanen, hebben erfelijke aanleg voor hypertrofische littekens.

Gewone littekens ontstaan als een wondje normaal geneest. Er blijft een smalle streep over waar de huid wat lichter is.

Atrofische littekens zijn kleine ronde putjes. Ze liggen wat dieper in de huid en ontstaan vaak door acne, waterpokken, infecties of na röntgenbestralingstherapie.

Hypertrofische littekens liggen bovenop de huid door een gevolg van een teveel aan collageenweefsel (hypertrofie). Deze littekens zijn lichtroze tot rood van kleur. Een hypertrofisch litteken kan op den duur verdwijnen maar dit duurt vaak jaren. Ze ontstaan veelal door brandwonden en bij jonge mensen of mensen met een donkere huid.

Keloïdale littekens lijken op hypertrofische littekens maar breiden zich verder uit dan de grens van het wondgebied. Hierdoor ontstaan onregelmatige verdikte plekken. Jonge en negroïde mensen hebben hier meer kan op. Vaak ontstaan keloïdale littekens door operatiewonden, brandwonden, vaccinaties, tatoeages of piercings.

Littekens verminderen
SkinWhitening kan je helpen het litteken te verminderen. De natuurlijke ingrediënten in SkinWhitening stimuleren een gezond immuunsysteem waardoor de huid sneller en beter herstelt. Ook helpt SkinWhitening de vochtbalans en elasticiteit van de huid te herstellen en stimuleert het de aanmaak van collageen. Deze effecten zorgen voor een gladde, strakkere en egale huid.

bestel

Wat is pigment en hoe ontstaat het?
De invloed van UV op de huid
Hoe ontstaat huidveroudering?
Een goede verzorging van de huid
Het ontstaan en behandelen van littekens
Het ontstaan en behandelen van acne
Risico's en gevaren van huidbleken