U bevindt zich op de pagina:

product
  • 100% natuurlijk
  • 30 dagen kuur
  • Snel in huis
  • Veilig betalen
  • Hoge stapelkorting
  • Voor 16:00 besteld is morgen in huis
  • Goedkoper en veiliger dan cosmetische producten
bestel

De invloed van UV op de huid

De zon verwarmt onze aarde en zorgt voor licht zodat we alles om ons heen waar kunnen nemen. Ook straalt de zon ultraviolette straling (UV straling) uit. De dampkring om de aarde houdt een groot deel van deze straling tegen maar we ontkomen er niet aan dat dit ook onze huid binnendringt.

Soorten UV straling
Ultraviolette straling kan ingedeeld worden in drie soorten: UV-A, UV-B en UV-C.

UV-C is de meest krachtige vorm van UV-straling. Toch bereikt deze het aardoppervlak niet.
UV-B wordt gedeeltelijk door de dampkring tegen gehouden maar dringt voor een groot deel toch door tot het aardoppervlak. UV-B is de grootste veroorzaker van verbranding door de zon en huidkanker.
UV-A dringt gemakkelijk door tot het aardoppervlak maar is het minst schadelijk. Toch kan UV-A wel leiden tot verbranding en huidkanker.

Gevolgen van UV-straling voor de huid
Bruin worden
De huid probeert zich te beschermen tegen UV-straling door pigment aan te maken. De pigmentcellen worden op de opperhuid gelegd om de UV-straling tegen te gaan. De melanine in deze pigmentcellen veroorzaken een bruine teint. Wij kennen dit proces als het bruinen van de huid. UV-A straling dringt diep door in de huid. Collagenen en elastine weefsels worden hierdoor aangetast. Dit zorgt voor rimpels en een minder stevige huid. UV-A straling is de grootste oorzaak van huidveroudering.

Huid verdikking
UV-B straling zorgt voor een versnelde aanmaak van huidcellen. Hierdoor wordt de opperhuid dikker. Deze verdikte huid werkt als beschermlaag tegen zonnestralen.

Uitdroging
Wanneer je huid regelmatig blootgesteld wordt aan zonlicht kan deze droger aanvoelen. Het vochtbalans in de huid kan verstoord raken door het verdampen van teveel vocht uit de huid. Het is daarom belangrijk voldoende water te drinken.

Bescherming tegen de zon
De kracht van UV-straling is van een aantal factoren afhankelijk. In de zomer is de hoeveelheid zonlicht groter dan in de winter. Op het midden van de dag staat de zon loodrecht boven het aardoppervlak waardoor de stralingen een kortere afstand hoeven af te leggen door de dampkring. Ook de plaats waar je bent heeft invloed op de kracht van de staling. Dicht bij de evenaar en hoog in de bergen is er meer UV-straling. In een gebied met sneeuw, water of zand wordt de UV-straling weerkaatst waardoor deze vanuit meerdere richtingen op je huid komen. Let er dus op dat je je goed beschermt wanneer één van deze factoren van toepassing zijn. Maak gebruik van: zonnebrandcrème, UV werende kleding, een hoed of pet, een zonnebril en schaduwplekken.

bestel

Wat is pigment en hoe ontstaat het?
De invloed van UV op de huid
Hoe ontstaat huidveroudering?
Een goede verzorging van de huid
Het ontstaan en behandelen van littekens
Het ontstaan en behandelen van acne
Risico's en gevaren van huidbleken